Op zoek naar oudejaarsavondspellen en -activiteiten?

Op zoek naar ideeën om je nieuwjaarsfeestje te laten knallen na middernacht? 2019 loopt op zijn einde en het nieuwe jaar staat voor de deur. Een week geleden werden we overladen met cadeau’s en overvloedige maaltijden voor kerstmis, en nu is het tijd om met de vrienden het glas champagne te heffen (altijd drinken met mate(n)!) Welke activiteiten moet je voorzien voor een geslaagd feestje? Ontdek onze top 7 voor een spetterend oudjaar (getest en goedgekeurd!)

1. Nieuwjaar met leuke gezelschapsspelen

Indien je denkt dat gezelschapsspelen saai zijn, ga je snel van mening veranderen wanneer je een van de volgende spelletjes hebt geprobeerd. We geven uiteraard voorrang aan de groepsspelen met een flinke dosis fun. We hebben er verschillende getest bij Burddy en degenen die we voorstellen zijn uiterst hilarisch. Dit is onze selectie voor oudejaarsavond:

  • MONOPOLY: Wees strategisch met je aankopen en bouw zo snel mogelijk hotels zodat je waanzinnig rijk wordt en al je vrienden buiten spel zet.
  • DE SLIMSTE MENS TER WERELD: Test je kennis met je vrienden en ontdek wie de slimste mens ter wereld is!
  • TRIVIAL PURSUIT FRIENDS: Dit is ook een quizspel maar deze keer kom je te weten wie de grootste fan is van de serie FRIENDS.
  • TWISTER: Met dit spel wordt je lenigheid op proef gesteld. Van zodra je letterlijk in de knoop ligt met je tegenstander is het lachen gegarandeerd!
  • TIME’S UP: Een ware klassieker onder de gezelschapsspelen met vrienden! 3 rondes om aan je team een maximum aantal celebrities te laten raden met behulp van analogieën, woordspelen en mime. Dit spel word je niet beu!

Zullen je slechte verliezende vrienden de avond met jou eindigen?

2. De maxi nieuwjaarsquiz

Wat denk je ervan om elkaars kennis te testen alvorens het nieuwe jaar 2020 in te gaan? Met Knowledge is Power is het plezier gegarandeerd! Om dit spel te spelen heb je een Playstation 4 nodig, alsook het spel dat je kan downloaden op de Playstation™Store. Je smartphone dient als console om het spel te spelen.

Je moet de vragen volgens de verschillende thema’s om ter snelst beantwoorden. Hierbij kan je de andere spelers ook een stok in het wiel steken om ze te vertragen. We moeten je wel waarschuwen, met dit spel is alles mogelijk en de slimste spelers winnen niet altijd. De perfecte gelegenheid om een paar vrienden te verliezen met het nieuwe jaar 😊

3. De oudejaar blind test

Dit is de perfecte animatie en een ware klassieker voor alle generaties! Je kan talloze thema’s terugvinden op Youtube (jaren ’80, 2000, vlaamse schlagers, muziek uit series en films,…), of je beslist zelf over de muziek. Maak twee teams van ongeveer hetzelfde niveau en daag elkaar uit. Varieer de thema’s zodat iedereen kan meespelen, ook de jongste spelers die zich snel tegen het spel zullen keren (opgelet voor de generatiekloof die voor oudere spelers als een klap in het gezicht kan aankomen).

Om het leuker te maken kan je buzzers voorzien (1 per team) zodat de spelmoderator gemakkelijker een beslissing kan nemen. De grote buzzers met rode knop zijn hierbij een goede keuze, net zoals op de televisie. Vergeet niet om uitdagingen toe te voegen voor de verliezers en een bonus voor het snelste team (Burddy kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor conflicten tussen de teams). Wat er ook leuk is aan dit spel (voor de sfeer , minder voor de oren), is dat het vaak eindigt met een karaoke. Ideaal om de klassiekers uit de doos te halen!

Een kleine blinde test en iedereen heeft plezier!

4. Een schitterende photobooth

Je bent volledig uitgedost voor de avond en dat komt goed uit! Je kan je sterallures bovenhalen voor de lens van de camera. De photobooth is de ideale animatie tijdens het feest waarbij je leuke herinneringen creëert. Hij wordt snel opgebouwd en is gemakkelijk te bedienen. Je kan hem de hele avond gebruiken tot in de vroege uurtjes. Strike a pose, smile en print! Het is niet meer nodig om de foto’s met elkaar uit te wisselen, alle foto’s van de fotopaal zijn beschikbaar via de online webgalerij na het evenement!

Voor een geslaagde photoboothanimatie met oudejaar kan je een deel van de feestzaal aankleden. Je kan het toestel best richten naar een achtergrond (muur, doek of photo call), en props klaar leggen zoals hoeden, snorren, brillen en pruiken. Je kan deze ook zelf maken aan de hand van tutorials op het internet. De fotokader kan je gemakkelijk personaliseren via de website zodat de animatie is aangepast aan het thema van de avond!

5. Het spel van de echte valse voornemens

Het principe is heel simpel: elke deelnemer schrijft 3 voornemens op een blad papier. 2 van de 3 zijn echte voornemens en eentje is vals. De andere spelers moeten de goede van de valse onderscheiden en 1 voornemen schrappen. Een variant op dit spel is om 1 of meerdere voornemens in een pot te werpen waarbij iedereen moet raden van wie het voornemen komt. Plezier gegarandeerd!

Een andere mogelijkheid is om er een mime van te maken. Schrijf op een blad papier zo veel goede voornemens als je kan bedenken en speel volgens de regels van Time’s up in twee teams. In de eerste ronde laat een speler zoveel mogelijk goede voornemens raden aan zijn teamleden aan de hand van een beschrijving. In een tweede ronde aan de hand van 1 woord, en in de laatste ronde aan de hand van mime. Wees creatief!

6. Een escape game voor champagne !

Iedereen kent het principe van een Escape Game, een coöperatief spel waarbij een team zo snel mogelijk uit een ruimte moet geraken door raadsels op te lossen. Je kan een speciale editie voorbereiden voor oudejaarsavond. Het is niet de bedoeling om uit je huis te ontsnappen (tenzij je het gezelschap zo snel mogelijk buiten wil krijgen), maar eerder om een belangrijk element van de avond vrij te maken : champagne, toeters of vuurwerk vòòr klokslag 12.

Je gasten haasten zich om de code te vinden om de champagne te ontgrendelen!

Voorzie een doos om alle geheime objecten te verzamelen en zorg ervoor dat niemand de inhoud kan zien. Zet er eventueel een slot op en bereid verschillende raadsels of missies voor die je vrienden moeten voltooien doorheen de avond zodat ze de ultieme combinatie vinden voor middernacht. Wees geduldig indien je vrienden er niet snel in slagen en help ze in het spel want de rollen kunnen wel eens keren…

7. De ultieme battle proppenschieten

Aan alle mensen die houden van een proper huishouden, dit spel is niet voor jou (tenzij je graag met de dweil of stofzuiger rondloopt). De regels zijn simpel: twee teams en een proppenschieter per speler met zoveel proppen als je wilt. Elk team heeft een beker waarin de proppen moeten geschoten worden, niet te groot en niet te klein. De twee teams staan elk aan het uiteinde van de tafel met de beker net voor hen op de tafel.

De battle begint voor een bepaalde tijdsduur: 2,3 of 5 minuten. Dit kan je zelf bepalen. Voorzie hiervoor voldoende munitie. Het doel is om de beker van het andere team te vullen met een maximum aantal proppen binnen de opgelegde tijd. Het is verboden om elkaars beker af te dekken, alleen de proppenschieter mag dienen als verdediging. Je moet het andere team dus proberen tegen te houden en tegelijk zorgen dat er zoveel mogelijk proppen in de andere beker belanden. We beloven je een echt proppenfestival!

Laat het feest beginnen!

Nu heb je wellicht voldoende inspiratie voor een leuke animatie op oudejaarsavond. Er zijn uiteraard nog vele andere leuke mogelijkheden zoals een verkleedfeest volgens een bepaald thema, een dansbattle of een tornooi Mario Kart. Laat je verbeelding spreken. We kunnen het niet genoeg herhalen maar zorg ervoor dat je niet naar huis moet rijden na het feest. Voorzie eventueel een slaapmatje en slaapzak. We houden ervan om feestjes te bouwen maar we vinden het minstens even belangrijk dat iedereen veilig thuis geraakt 😊 Veel feestplezier en onze beste wensen voor het nieuwe jaar!