Pablo viert Chinees Nieuwjaar

Ben je op zoek naar ideën om een avond te organiseren rond het thema van chinees nieuwjaar, ook wel lentefeest genoemd? Dit is het grootste feest in China met een geschiedenis die meer dan 4000 jaren terugkeert in de tijd. De festiviteiten nemen plaats tussen 21 januari en 20 februari, afhankelijk van het jaar op de maankalender. Het feest start met oudejaarsavond en duurt 16 dagen lang tot en met het lantaarnfeest. Dit jaar start chinees nieuwjaar op 25 januari 2020 als jaar van de rat. Allerlei deën voor de aankleding en het diner, verkleding en activiteiten, delen we hier met jou voor een origineel en geslaagd feestje!

Zaaldecoratie : Zet in op rood, de kleur van geluk en vreugde in China

Voor de aankleding van je feestje kies je ook best voor accessoires met voornamelijk rode kleuren, die geluk en rijkdom vertegenwoordigen binnen de chinese cultuur. Geef de voorkeur aan een zachte en kalme sfeer. Voor de zaal kan je typische elementen gebruiken zoals waaiers, lampionnen, paraplu’s, chinese kalligrafie, en niet te vergeten de traditionele draken, symbool van de keizer. De stoelen, tafels en sofa kan je bekleden met rode lakens en je kan zelf de rat centraal stellen aangezien die symbool staat voor het jaar 2020. Een decoratief scherm met verlichting zal eveneens een mooie aankleding geven, net zoals de kaarthouders die je op de tafel kan plaatsen en nadien hergebruiken.

De eettafel moet je best niet overladen, kies eerder voor een simpele stijl

Een prachtige Chinese tafel en gelukskoekjes voor Chinese oudejaarsavond
Rood staat in de schijnwerpers voor uw tafeldecoratie, omdat het geluk en fortuin vertegenwoordigt voor Chinezen

In plaats van mes en vork kan je de stokjes gebruiken. Dan kunnen de gasten hun behendigheid oefenen (amateurs van sushi hebben hierbij alvast een voordeel). In het midden van de tafel kan je de kleuren goud en rood gebruiken met eventueel asiatische print, chinese kalligrafie of lotusbloemen en tijgers. Hierop kan je een theepot met tassen zetten, exotisch fruit of traditionele versiering. Ook andere symbolen kan je gebruiken voor de aankleding zoals panda’s, verwijzingen naar de chinese mur, yin en yang, martial arts, een buddha of een fenix. Ten slotte kan je ook bamboe gebruiken voor de onderborden, tandenstokers, borden of bestek.

Op het menu voor chinees nieuwjaar : Geluk en welvaart voor de hele familie… en plezier voor de smaakpapillen natuurlijk

Het gerecht voor chinees nieuwjaar is heel belangrijk en krijgt een symbolische plaats binnen het feestgebeuren. Ze brengen geluk en welvaart voor het komende jaar, en dienen volgens de regels klaargemaakt worden om de traditie te eren. Onder de bekendste gerechten voor chinees nieuwjaar is de chinese fondue of ‘hot pot’ op basis van vlees, zeevruchten en groenten de perfecte keuze. Chinese ravioli (of jiǎozi ) gevuld met vlees, garnalen of groenten zijn ook heel populair. Ze kunnen gestoomd worden, gekookt, gefrituurd of gebakken in de oven. De vis wordt vaak in zijn geheel gebakken en is een onmisbaar ingrediënt voor jouw gerecht. De vis vertegenwoordigt namelijk welvaart en betekent daarom dat het komende jaar geen voedingstekort zal brengen. Voor het dessert kan je smullen van de niángāo, een plakkerige rijsttaart, of de tāngyuáns, gesuikerde rijstballetjes die symbool staan voor het familiaal samenzijn. Je kan eindigen met de fortunes cookies (zelfgemaakt of aangekocht) met voorspellende of humoristische boodschap binnenin.

Ravioli, ook wel jiǎozi genoemd, voor het Chinese Nieuwjaar
Een lekker gerecht met ravioli voor het Chinese Nieuwjaar, ook wel jiǎozi genoemd. Ze kunnen worden gevuld met vlees, zeevruchten of groenten

Een traditioneel pak voor het chinees nieuwjaar

Hiervoor heb je meerdere mogelijkheden. Je kan gemakkelijk accessoires, kledij en thematische kostuums vinden die de traditionele chinese cultuur vertegenwoordigen zoals jurken (ook wel qi pao cheongsam genoemd), de hanfu (soort van lange tuniek dat aan de oorsprong ligt van de japanse kimono), de pien fu (tweedelig pak met lange tuniek en een jurk die de enkels bedekt) of de tangzhuang (traditionele vest). De mannen kunnen een hemd dragen met een Mao-kraag. Dit is een comfortabele en elegante oplossing. Ten slotte kunnen de meest gemotiveerden zich verkleden in een chinese celebrity zoals Jackie Chan of Bruce Lee, in een middeleeuwse samouraï , of zelf in het symbool van het jaar, een rat !

Activiteiten, spelen en tradities voor een onvergetelijk chinees nieuwjaar

Zoals met kerst in andere landen wilt de traditie dat er geschenken worden uitgedeeld tijdens de avond. Het is gebruikelijk om rode omslagen te geven aan de jongste familieleden, de rode kleur vertegenwoordigt het geluk. Mocht je kiezen voor een avondje onder vrienden kan je ook geschenken met rood papier uitdelen. Het vuurwerk (bianpao) maakt uiteraard ook deel uit van het feest om de overgang naar het nieuwe jaar in te huldigen op middernacht. Het geluid houdt de demonen op afstand en brengt op die manier vrede en geluk voor het nieuwe jaar. Let wel op de lokale regelgeving want vuurwerk is niet overal toegelaten. Ten slotte kan je de drakendans dansen op traditionele muziek met de tamboers, klankbekken en de gong zoals het steeds gebeurt tijdens chinese festiviteiten.

Traditionele kaarten die tijdens het Chinese Nieuwjaar worden aangeboden
De traditionele rode enveloppen gevuld met zilver, worden meestal aangeboden op oudejaarsavond

Een photobooth voor chinees nieuwjaar

Om de vele herinneringen van dit thematisch evenement zoals chinees nieuwjaar te bewaren heb je ook een photobooth nodig ! Dankzij dit toestel kan je alle leuke momenten met familie en vrienden vastleggen en onmiddellijk printen. Je kan een plek aankleden in de zaal of in je living voor het evenement. Gebruik een achterwand of laken om binnen het thema te blijven in de rode kleur of bewerkt met chinese motieven en kalligrafieën in goud en zwart. Hang een paar lampionnen en paraplu’s op voor de sfeer. Bovenop de onmiddellijke prints komen de foto’s in de webgalerij terecht die je kan delen met je familie en vrienden. Het is de perfecte animatie waar alle gasten dol op zullen zijn.